Masterprogram i fysik – Teoretisk fysik – kvantfält- och strängteori
120 hp

Studera universums grundläggande lagar med vårt masterprogram med inriktning mot teoretisk fysik – kvantfält- och strängteori. Du kommer att få den omfattande utbildning som förväntas av en teoretisk fysiker, skaffa nödvändiga matematiska färdigheter och utforska genombrott inom gauge- och konformteori, strängteori, holografi och mycket mer. Under ledning av framstående forskare ger du dig ut på en upptäcktsresa i framkant när det gäller att förstå naturen.
Hösten 2024 Hösten 2024, Uppsala, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 2 september 2024
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Kandidatexamen med 75 hp fysik. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Urval
-
Urval baseras på en sammanvägd bedömning av tidigare akademiska studier samt ett personligt brev där du förklarar varför du vill läsa programmet.
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 72 500 kr
- Studieavgift, totalt: 290 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2024
- Anmälningskod
- UU-P1365
- Mer inför anmälan
-
Till anmälan ska du bifoga ett personligt brev (1 sida).
Hösten 2025 Hösten 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 1 september 2025
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Kandidatexamen med 75 hp fysik. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Urval
-
Urval baseras på en sammanvägd bedömning av tidigare akademiska studier samt ett personligt brev där du förklarar varför du vill läsa programmet.
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 72 500 kr
- Studieavgift, totalt: 290 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2025
- Anmälningskod
- UU-P1365
- Mer inför anmälan
-
Till anmälan ska du bifoga ett personligt brev (1 sida).
Om programmet
Fysiken vid Uppsala universitet täcker hela spektrumet av fysikaliska fenomen, med banbrytande forskning inom alla undergrenar: teoretisk forskning, elementarpartiklar, materialvetenskap, kvantteknologi, biofysik, energi, geovetenskap, rymd och astronomi. Att slutföra dina studier här förbereder dig för doktorandstudier inom olika områden och utrustar dig med färdigheter som är mycket eftertraktade inom många jobbsektorer.
Programmet ges av världsberömda forskare och introducerar dig till den teoretiska beskrivningen av de grundläggande naturlagarna, hur mänskligheten för närvarande förstår dem och moderna försök att utforska det okända. Grundläggande kunskap och den moderna matematikens roll är viktigt och programmets innehåll är utformat för att ge dig den nödvändiga bakgrunden för att behärska avancerade ämnen med kvalitet.
Du kommer att ha direktkontakt med den världsberömda teoretiska fysikgruppen vars forskning omfattar AdS/CFT-korrespondens och integrerbarhet, matematisk fysik, spridningsamplituder och strängkosmologi. Under ditt andra år kommer du att slutföra en masteruppsats.
Att välja ett av ovanstående ämnen är det mest populära valet, men du kan också utforska andra möjligheter, till exempel teoretiska studier inom partikel- och hadronfysik, teoretisk kondenserad materia eller genomföra ditt projekt vid Excellenscentret för geometri och fysik.
Studentprofil
Du förväntas ha en grund i både fysik och matematik på kandidatnivå, vara mycket motiverad och villig att ta ansvar för din egen utbildning genom att välja bland det stora utbudet av kurser.
Examen
Programmet leder till en naturvetenskaplig masterexamen (Master of Science, 120 credits) med fysik som huvudområde. Efter ett års studier finns möjlighet att avlägga en naturvetenskaplig magisterexamen (Master of Science, 60 credits).
Upplägg
Varje inriktning inom masterprogrammet i fysik har en rekommenderad studieplan med ett urval av kurser. Du kan även välja kurser från andra inriktningar inom masterprogrammet i fysik eller välja andra kurser vid fakulteten. I början av dina studier träffar vi dig och går igenom möjligheterna, så att du kan fatta ett välinformerat beslut.
Den stora valbarheten på programmet innebär att alla studenters bakgrund och intressen tillgodoses. Något som är särskilt viktigt då vår studentgrupp är internationell.
Termin 1
Den första terminen förbereder dig för kärnämnena som kommer. De vanligaste studiealternativen är:
- avancerad kvantmekanik
- klassisk elektrodynamik (en kurs på Jakson-nivå med tonvikt på klassisk fältteori)
- symmetri- och gruppteori inom fysiken (ändliga grupper och matrisgrupper).
Om du har luckor i din kandidatutbildning finns det kurser för att täcka dem: analytisk mekanik, statistisk mekanik, speciell relativitetsteori, en kurs i elektromagnetism på mellannivå och ett projekt inom introduktionskursen för att repetera dina matematiska färdigheter.
Studenter som redan har denna kunskapsbas kan välja kurser från termin 3.
Termin 2
Den andra terminen introducerar grundläggande kunskaper genom kurserna
- kvantfältteori
- gravitation och kosmologi (en kurs i allmän relativitetsteori)
- fysikens matematiska metoder II (inkluderar differentialgeometri, Lie-grupper och Lie-algebror).
Termin 3
Tredje terminen erbjuder kurser där du fördjupar dig i modern forskning:
- kvantfältteori och tillämpningar (2:a revisionen av banintegral och renormalisering) följt av avancerad QFT
- kvantkromodynamik och effektiv fältteori
- konform fältteori och strängteori följt av strängar, dualiteter och geometri
- geometriska metoder inom teoretisk fysik.
Termin 4
Sista terminen ägnas åt examensarbetet, där du kommer att arbeta med din masteruppsats under handledning av en forskare. Andra teoretiska kurser inom inriktningen är bland annat:
- dynamiska system och kaos
- symmetri i fysik
- avancerad statistisk fysik.
Det finns även flera programmeringskurser som täcker
- matematik
- python
- djupinlärning.
Det finns också en mängd olika projektkurser tillgängliga, från 5 till 30 högskolepoäng. De ger dig möjlighet att få forskningserfarenhet eller utforska ämnen som inte täcks av vanliga kurser. Det är till och med möjligt att avlägga hela din masterexamen genom projektkurser.
Kurser inom programmet
Se studieplanen för kurser inom programmet.
Studera utomlands
Vill du läsa en del av din utbildning utomlands finns många utbytesprogram runtom i världen. Vi kan hjälpa dig att hitta lämpliga kurser för dina intressen.
Om undervisningen
Programmet ges i Uppsala och undervisningen sker på engelska. Våra lärare är aktiva forskare och kurserna följer därför noga den aktuella utvecklingen inom teoretisk fysik. Med typiskt små klasser, från några få studenter upp till cirka 20, etableras en nära kontakt mellan lärare och studenter, och handledning sker i en informell atmosfär.
Du kan förvänta dig cirka 8–16 timmars klassrumstid per vecka. En betydande del av tiden ägnas alltså åt att studera på egen hand eller i en studiegrupp utanför klassrummet. Samarbete mellan studenter uppmuntras.
Undervisningsmetoderna varierar och inkluderar föreläsningar, handledning, diskussioner och problemlösningssessioner. Tidiga kurser i programmet använder examineras vanligen med sluttentor, medan mer avancerade kurser använder kontinuerlig examination istället, så som inlämningsuppgifter.
Tidigt engagemang i forskningsrelaterade aktiviteter uppmuntras, med möjligheter att delta i vetenskapliga seminarier och genomföra forskningsprojekt. När du närmar dig slutet av dina studier skiftar fokus helt till forskning. Examensarbetet är obligatoriskt för att uppnå din examen, det ger en praktisk forskningserfarenhet som är avgörande för att söka doktorandtjänster.
Karriär
Med en masterexamen i fysik är du kvalificerad för forskarstudier i fysik och angränsande forskningsområden. Många av våra studenter fortsätter som doktorander, vid Uppsala universitet eller någon annanstans i världen. En viktig framgångsfaktor, förutom kvaliteten på ditt arbete, är kvaliteten på våra forskare som undervisar och handleder ditt examensarbete: Uppsala universitet har erkända ledare inom olika områden som samarbetar med andra forskargrupper över hela världen, vilket innebär att du får ett projekt om ett konkurrenskraftigt ämne och att ditt arbete blir synligt för potentiella arbetsgivare.
När du studerar fysik förvärvar du viktiga överförbara färdigheter: kritiskt tänkande, problemlösning, grupparbete, effektiv hantering av komplexa system – du tränar dessa egenskaper varje dag under dina studier och ditt examensarbete, eftersom det är en integrerad del av att vara forskare. Du får också en gedigen matematisk och programmeringsmässig bakgrund. Detta spektrum ger dig perfekta anställningsmöjligheter även utanför den akademiska världen: inom industrin, forskning och utveckling, mjukvaruutveckling, finanssektorn etcetera.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.
Är programmet rätt för dig?
Läs vad tidigare studenter säger om programmet.

Registrera ditt intresse
Få löpande information inför anmälan.

Utbildningsplan
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2025
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2024
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2023
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2022
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2021
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2020
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2019
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2018
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2017
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2016, version 2
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2016, version 1
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2015
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2014
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2013
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2012
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2011
Studieplan
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2025, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2025, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2024, version 3
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2024, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2024, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2023
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2021
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2020
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2019
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2018
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2017
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2015
Kontakt
- För frågor om programmets innehåll, kontakta programansvarig:
- masterphysicscoordinator@physics.uu.se
- För andra frågor om programmet, kontakta studievägledningen:
- maria.garcia@physics.uu.se
Student
Du som är student hittar information om dina studier i studentingången.