Masterprogram i fysik – Kärn- och partikelfysik
120 hp
Vill du förstå naturen på en grundläggande nivå och utforska universums mest våldsamma fenomen? Vill du lära dig teoretiska och experimentella metoder som används av forskare inom området? Då passar masterprogrammet i fysik med en inriktning mot kärn- och partikelfysik. Forskningen är både teoretisk och experimentell, och tekniken som gör experimenten möjliga används även inom andra områden, till exempel teknik, ekonomi och medicin.
Hösten 2024 Hösten 2024, Uppsala, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 2 september 2024
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Kandidatexamen med 75 hp fysik. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Urval
-
Urval baseras på en sammanvägd bedömning av tidigare akademiska studier samt ett personligt brev där du förklarar varför du vill läsa programmet.
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 72 500 kr
- Studieavgift, totalt: 290 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2024
- Anmälningskod
- UU-P1363
- Mer inför anmälan
-
Till anmälan ska du bifoga ett personligt brev (1 sida).
För att följa detta program rekommenderar vi att du har läst kurser i elektromagnetism, termodynamik/statistisk fysik och kvantmekanik/kvantfysik.
Hösten 2025 Hösten 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 1 september 2025
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Kandidatexamen med 75 hp fysik. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Urval
-
Urval baseras på en sammanvägd bedömning av tidigare akademiska studier samt ett personligt brev där du förklarar varför du vill läsa programmet.
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 72 500 kr
- Studieavgift, totalt: 290 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2025
- Anmälningskod
- UU-P1363
- Mer inför anmälan
-
Till anmälan ska du bifoga ett personligt brev (1 sida).
För att följa detta program rekommenderar vi att du har läst kurser i elektromagnetism, termodynamik/statistisk fysik och kvantmekanik/kvantfysik.
Om programmet
Masterprogrammet i fysik med inriktning mot kärn- och partikelfysik är valet för dig som är intresserad av den allra främsta delen av den grundläggande fysiken som är tillgänglig med moderna experiment. Här bedrivs forskning inom både experimentell och teoretisk kärnfysik, partikelfysik och astropartikelfysik.
Under utbildningen kan du förvänta dig att
- utforska materiens struktur på subatomär nivå och lära dig tillämpningarna av denna forskning
- studera de mest våldsamma fenomenen i universum med hjälp av elementarpartiklar
- gå med i en av de forskargrupper som deltar i de ledande fysikexperimenten i världen
- få en gedigen bakgrund inom teknik, (big) dataanalys, djupinlärning, mjukvaruutveckling.
Inom institutionen sker teoretisk forskning om standardmodellen och bortom den. Vi bidrar till olika internationella experiment, till exempel inom Higgsfysik med ATLAS-detektorn vid LHC, Astropartikelfysik med IceCube-detektorn på Sydpolen och Radio Neutrino Observatory på Grönland, Hyper-K i Japan och Ptolemy, stark växelverkan med PANDA, KLOE-2 och BES III, och kärnstrukturfysik med AGATA-experimentet.
Studentprofil
Du är naturligt nyfiken på hur världen fungerar och inser att det kan vara lika viktigt att formulera en fråga som att hitta svaret. Du har en god teoretisk grund i både fysik och matematik och viss erfarenhet av att analysera data eller skapa datorbaserade modeller för att lösa problem. Du känner redan till grunderna i kvantfysik.
En doktorandutbildning är en tydlig möjlighet i din framtid. Om du överväger denna väg är en praktisk erfarenhet av aktuell forskning under ledning av framstående forskare av enormt värde. En magisterexamen i fysik från Uppsala tar dig dit.
Examen
Programmet leder till en naturvetenskaplig masterexamen (Master of Science, 120 credits) med fysik som huvudområde. Efter ett års studier finns möjlighet att avlägga en naturvetenskaplig magisterexamen (Master of Science, 60 credits).
Upplägg
Varje inriktning inom Masterprogrammet i fyisk har en rekommenderad studieplan med ett urval kurser. Du förväntas inte läsa alla dessa kurser utan du väljer de kurser som är mest meningsfulla för dig. Du kan även välja kurser från andra inriktningar inom masterprogrammet i fysik eller välja andra kurser vid fakulteten. I början av dina studier träffar vi dig och går igenom möjligheterna, så att du kan fatta ett välinformerat beslut.
Den stora valbarheten på programmet innebär att alla studenters bakgrund och intressen tillgodoses. Något som är särskilt viktigt då vår studentgrupp är internationell, och kanske ännu viktigare för inriktningen kärn- och partikelfysik där dina val av kurser kan förbereda din framtida forskning.
År 1
Du har ett brett utbud av kurser att välja mellan, bland annat:
- avancerad kvantmekanik
- symmetri- och gruppteori i fysik
- kvantfältteori
- tillämpad djupinlärning
- astropartikelfysik
- avancerad kärnfysik med modern dataanalys
- avancerad partikelfysik
Övriga valbara kurser inkluderar analytisk mekanik, speciell relativitetsteori, elektromagnetisk fältteori eller klassisk elektrodynamik, kärn- och partikelfysik samt statistiska metoder inom fysik och teknik.
År 2
Efter kurserna i acceleratorfysik och teknologi och/eller kvantkromodynamik och effektiv fältteori, avancerad kvantfältteori, ägnas en stor del av det andra året åt ett examensarbete. Det finns en mängd olika projekt som är öppna för dig, vanligtvis baserade på något av de ämnen som våra forskargrupper är engagerade i. Dessa ämnen sträcker sig från detektorutveckling, över experimentell dataanalys, över experimentell dataanalys, ofta med toppmoderna metoder som djupa neurala nätverk eller simuleringar av experiment, till teoretisk forskning.
Examensarbetet kan omfatta dataanalys och simulering eller vara mer inriktat på instrumentering. Det finns också möjlighet att göra ett mer teoretiskt projekt, till exempel om hadronernas struktur och förutsägelser för deras egenskaper, eller tolkning av LHC-data för att testa eller hitta avvikelser från standardmodellen.
Programmet har en mycket stark koppling till forskningen inom avdelningen för kärnfysik och avdelningen för högenergifysik vid Uppsala universitet, som är internationellt mycket konkurrenskraftiga. Forskningen i våra grupper är mycket samarbetsinriktad och under examensarbetet kommer du att integreras i en forskargrupp.
Kurser inom programmet
Se studieplanen för kurser inom inriktningen.
Studera utomlands
Vill du läsa en del av din utbildning utomlands kan vi erbjuda dig många utbytesprogram runtom i världen. Vi kan då hjälpa dig att hitta lämpliga kurser för dina intressen.
Om undervisningen
Våra lärare är aktiva forskare och kurserna följer noga den aktuella utvecklingen inom kärn-, partikel- och astropartikelfysik. Under en typisk vecka har du ca 8–10 timmars schemalagd undervisningstid. Merparten av tiden ägnas alltså åt att studera på egen hand eller i en studiegrupp utanför klassrummet.
Klasserna är vanligtvis små, från ett fåtal studenter upp till cirka 20. Detta ger dig nära kontakt med såväl lärarna som dina medstudenter. Vår undervisning sker på engelska eftersom studentgruppen är internationell.
Undervisningen består av föreläsningar, lärarledda lektioner och handledning i samband med laborationer. Examinationsformerna varierar beroende på kursens innehåll och utformning. Sluttentor är vanligare på teoretiska kurser, men många handledare har löpande examinationer under kursens gång, till exempel gruppdiskussioner och inlämningsuppgifter.
Du kan också välja att genomföra forskningsprojekt. De påminner mycket om avhandlingsarbeten, fast kortare, och är en utmärkt väg in i ett nytt forskningsområde och en ny forskargrupp.
Karriär
Inriktningen i kärn- och partikelfysik ger dig en mångsidig och gedigen bakgrund inom grundläggande fysik och dess tillämpningar. Du kommer att vara mycket väl förberedd för att gå vidare till en forskarutbildning inom dessa eller närliggande områden.
Du kommer också att ha stora möjligheter till jobb inom industrin eller offentlig förvaltning. Våra alumner finns inom många olika branscher, till exempel inom teknik, dataanalys och programvaruutveckling. De arbetar inom områden som medicinsk teknik, medicinsk fysik, Big Data, energisektorn, finans eller telekom. För en fysiker med en så bred utbildning som denna är möjligheterna oändliga.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.
Är programmet rätt för dig?
Läs vad tidigare studenter säger om programmet.
Registrera ditt intresse
Få löpande information inför anmälan.
Utbildningsplan
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2024
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2023
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2022
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2021
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2020
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2019
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2018
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2017
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2016, version 2
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2016, version 1
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2015
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2014
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2013
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2012
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2011
Studieplan
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2024
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2023
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2021
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2020
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2019
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2018
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2017, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2017, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2015
Kontakt
- För frågor om programmets innehåll, kontakta programansvarig:
- masterphysicscoordinator@physics.uu.se
- För andra frågor om programmet, kontakta studievägledningen:
- maria.garcia@physics.uu.se
Student
Du som är student hittar information om dina studier i studentingången.