Masterprogram i fysik – Astronomi och rymdfysik

120 hp

Hur fungerar jordens magnetfält? Vad vet vi om andra planeter och exoplaneter? Hur utvecklas stjärnor, hur slutar deras liv? Hur bildades Vintergatan? Vad styr universums utveckling? Specialiseringen i astronomi och rymdfysik inom masterprogrammet i fysik tar upp dessa frågor. Du kommer att få en djup förståelse för olika fysiska fenomen som sträcker sig från rymden bortom jordens atmosfär till gränserna för det observerbara universum.

Hösten 2024 Hösten 2024, Uppsala, 100 %, Campus, Engelska

Hösten 2025 Hösten 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Engelska

Uppsala universitet är den enda plats i Sverige där du kan studera både rymdfysik och astronomi. Här kan du forska om kosmos för att besvara några av fysikens mest grundläggande frågor.

Du kan studera hur jordens magnetosfär fungerar, hur stjärnor utvecklas och hur Vintergatan kom till. Du kan utforska de processer som styr universums utveckling och få en djup förståelse för fysiska fenomen från utanför jordens atmosfär till de yttersta delarna av det observerbara universum.

Under utbildningen kan du förvänta dig att:

  • forska om kosmos med hjälp av toppmoderna mark- och rymdbaserade instrument och superdatorer
  • studera vid vår filial till det nationella svenska Institutet för rymdforskning (IRF)
  • få en mentor som vägleder dig i ditt kursval anpassat efter dina egna mål.

Vi är en del av olika internationella projekt och uppdrag, till exempel CRIRES+ (den infraröda högupplösta spektrografen vid Very Large Telescope i Chile), CLUSTER (jordens magnetosfär är 3D), Gaia (den galaktiska kartläggaren med miljarder stjärnor), JUICE (Jupiters isiga månar) och PLATO (nästa generations karakterisering av exoplaneter). Sverige är medlem i European Southern Observatory (ESO), vilket ger oss tillgång till instrument på södra halvklotet.

Efter programmet kommer du att vara kvalificerad för doktorandstudier i fysik men också kunna arbeta med forskning och utveckling på olika företag och myndigheter.

Studentprofil

Du är naturligt nyfiken på hur världen fungerar och inser att det är lika viktigt att formulera en fråga som att hitta svaret. Du har en god grund i både fysik och matematik och har erfarenhet av att använda det för att analysera data eller skapa datorbaserade modeller för att lösa problem. Du känner redan till grunderna i kvantfysik.

Examen

Programmet leder till en naturvetenskaplig masterexamen (Master of Science, 120 credits) med fysik som huvudområde. Efter ett års studier finns möjlighet att avlägga en naturvetenskaplig magisterexamen (Master of Science, 60 credits).

Under de första tre terminerna läser du kurser inom ett brett spektrum av ämnen och du kan skräddarsy ditt masterprogram genom att antingen välja en bred linje eller genom att specialisera dig inom ett område som du själv väljer. Med undantag för det fem månader långa examensarbetet under den sista terminen är ingen specifik astronomikurs obligatorisk.

För att få en bra översikt över aktuell forskning inom astronomi rekommenderar vi dock att man läser följande sex 10-poängskurser:

  • The Physics of Planetary Systems
  • The Physics of Stars
  • The Physics of Galaxies
  • Cosmology
  • Theoretical Astrophysics
  • Observational Astrophysics II

För studenter som är intresserade av rymdfysik rekommenderar vi följande kombination av 5- och 10-poängskurser:

  • Electromagnetic Field Theory
  • Fluid Mechanics
  • Space Physics
  • Physics of Planetary Systems
  • Space Mission Design Project
  • Plasma Physics

Om du inte har tidigare erfarenhet av astronomikurser kan du gå igenom de nödvändiga grunderna med introduktionskursen Astrofysik I.

Du kan komplettera kurserna med forskningsprojekt (5, 10, 15 och 30 hp) som du utformar tillsammans med din handledare. Ett examensarbete, 30 eller 45 högskolepoäng, genomförs i någon av de många forskargrupperna vid avdelningen för astronomi och rymdfysik och vid Institutet för rymdforskning (IRF). Att göra examensarbetet med forskare utanför Uppsala är också möjligt. Bli en del av en forskargrupp och lär känna frontlinjeforskning – det är det bästa sättet att förbereda sig för en doktorandtjänst.

Kurser inom programmet

Se studieplanen för kurser inom inriktningen.

Studera utomlands

Vill du läsa en del av din utbildning utomlands kan vi erbjuda dig många utbytesprogram runtom i världen. Vi kan hjälpa dig att hitta lämpliga kurser för dina intressen.

Under det tvååriga programmet kommer du att tillämpa din bakgrund inom fysik på kosmos. Inga förkunskaper i astronomi krävs och du väljer bland ett brett utbud av kurser utifrån dina intressen och karriärplan.

Våra lärare är aktiva forskare och kurserna följer noga den aktuella utvecklingen inom astrofysiken.

Under en typisk vecka har du cirka 8–10 timmars schemalagd undervisningstid i klassrummet. Den största delen av tiden ägnas alltså åt studier på egen hand eller i en studiegrupp utanför klassrummet. Du kan också välja att genomföra forskningsprojekt. De är ungefär som avhandlingsarbeten, fast kortare, och är en utmärkt väg in i ett nytt forskningsfält och en ny forskargrupp.

Klasserna är vanligtvis små, från några få studenter upp till cirka 20. Detta ger dig nära kontakt med lärarna såväl som med dina medstudenter. Vår undervisning sker på engelska eftersom studentgruppen är internationell.

Undervisningen består av föreläsningar, lärarledda lektioner och handledning i samband med laborationer. Examinationsformerna varierar beroende på kursens innehåll och utformning. Slutprov är vanligare på teoretiska kurser, men många handledare har löpande examinationer under kursens gång, till exempel gruppdiskussioner och inlämningsuppgifter.

Utbildningen äger rum i Uppsala.

Med vår masterexamen i fysik blir du behörig för doktorandstudier i fysik. Många av våra masterstudenter i fysik fortsätter som doktorander, vid Uppsala universitet eller på andra håll i världen. Du kommer också att kunna arbeta med forskning och utveckling (FoU) på olika företag och myndigheter.

Våra tidigare studenter arbetar på företag eller myndigheter som ABB, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och försäkringsbolag, som gruppledare inom forskning och utveckling, dataanalytiker och konsulter.

Även om du inte fortsätter att göra karriär inom den akademiska världen kommer dina kvalifikationer (inom exempelvis numerisk modellering och data mining) att göra dig till en attraktiv kandidat för en rad olika yrken. Som astrofysiker/rymdfysiker med examen från Uppsala universitet kan du definitivt förvänta dig en anställningsbarhet över genomsnittet.

Din matematiska kompetens och analytiska problemlösningsförmåga gör dig också till en attraktiv medarbetare. Beroende på vilka kurser du läser och vilken specialisering du väljer finns det många individuella karriärmöjligheter inom specialområden, både inom och utanför fysikområdet. Du kan till exempel få anställning som företagskonsult, projektledare inom FoU eller specialist inom bank-, försäkrings- eller forskningsorganisationer.

Karriärstöd

Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin