Välkommen ny student!

Fyra studenter på Campus Gotland

Välkommen till Sveriges första universitet - Uppsala universitet! Du har valt ett universitet som är ledande inom såväl utbildning som forskning. Hos oss får du möjligheter att skapa din egen framtid. Och på vägen kommer du att uppleva ett fantastiskt studentliv.

Kom igång - aktivera ditt studentkonto och registrera dig!

Se Q&A-videon i efterhand

Missade du vår livesändning från torsdagen 14 januari så kan du titta på den i efterhand. Se Claudias och Anthonys Q&A där de svarar på frågor från nya studenter som börjar plugga under vårterminen 2021. Videon är tillgänglig i två veckor, senast till den 29 januari. (Observera att de första fem minuterna i videon inte kom med, videon startar utan inledning.)

Se Q&A med Claudia och Anthony vt 21 på Youtube

Så påverkas dina studier av covid-19

Håll dig informerad om vad som gäller på våra sidor om coronaviruset.

Rektor hälsar välkommen

Rektor Anders Hagfeldt

”Uppsala universitet har drygt 40 000 studenter som syns, hörs och märks överallt. Nu blir du en av dem! I våra studentstäder Uppsala och Visby finns ett stort utbud av utbildningar och ett fantastiskt studentliv,” skriver rektor Anders Hagfeldt.

Rektors välkomsthälsning

Du är inte först!

Sveriges första student, som vi vet namnet på, hette Olle Johansson. Han var från Gotland och läste vid Uppsala universitet. Han skrev in sig på Uppsala universitet 1477 och läste teologi och allmänfilosofi. 1872 började Sveriges första kvinnliga student, Betty Pettersson, också hon från Gotland, sina studier vid Uppsala universitet.

Olle Johanssons, Sveriges första student, föreläsningsanteckningar
Senast uppdaterad: 2021-02-11