Läs- och skrivsvårigheter

Studenter som pluggar tillsammans.

Om du har diagnosen läs- och svårigheter eller en annan funktionsnedsättning som påverkar läsande och skrivande kan Språkverkstaden ge dig särskild hjälp. Vi erbjuder dig individuell handledning efter behov i att

  • planera och organisera dina studier
  • tolka dina kursuppgifter
  • skriva texter – hela processen från planering till råd om den färdiga texten
  • utnyttja digitala verktyg som kan underlätta dina studier.

Handledningen i Språkverkstaden är individuell, och du bokar tid i förväg. Du får träffa handledare som är specialiserade på att handleda studenter med läs- och skrivsvårigheter.

Varje handledningstillfälle varar högst en timme, så var beredd på att arbetet med en text kan sträcka sig över en längre tid. Du måste också arbeta aktivt med texten mellan handledningstillfällena. Antalet handledningar per termin anpassas efter dina behov.

Så går handledningen till

Hur får du en diagnos?

Om du har problem med att läsa och skriva och misstänker att du har dyslexi kan du göra en utredning men det är en service som inte finns inom universitetet.

Ta kontakt med en vårdcentral för att få remiss till exempelvis en logoped. Logopeder har rätt att ställa medicinska diagnoser på dyslexi. Enligt Patientlagen finns det också möjlighet att vända sig till andra landsting än det egna om kötiden är lång i det egna landstinget.

Annat stöd vid universitetet

Det finns även annat stöd att få om du har läs- och skrivsvårigheter, än det stöd Språkverkstaden kan ge dig. Du kan till exempel få kurslitteraturen inläst som talbok, anteckningsstöd vid föreläsningar samt viss anpassning vid examinationer, till exempel längre tid vid skriftlig tentamen.

Vissa typer av språkstöd är tillgängliga för dig som har en varaktig funktionsnedsättning. Du behöver ansöka om dem för att få tillgång till dessa. Andra typer av stöd är tillgängliga för alla studenter.

Språk- och läsresurser vid Uppsala universitet

Stöd om du har en funktionsnedsättning


FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin