Hur går handledningen till?

Språkverkstadens handledning är ett inlärningstillfälle. Vi brukar säga att handledningen ska ge hjälp till självhjälp, vilket betyder att du får verktyg för att jobba vidare med din text eller presentation på egen hand.

Varje handledningstid är en timme lång och under den timmen diskuterar du och språkhandledaren din text. Du får tips och råd utifrån vad handledaren bedömer att du bör jobba vidare med, men du kan också själv lyfta vad du upplever att du behöver hjälp med.

Du behöver inte ha en text för att få handledning. Det går bra att komma till Språkverkstaden alldeles i början av en kursuppgift. Kanske behöver du hjälp att komma i gång med uppgiften eller vill diskutera dispositionen?

Observera att Språkverkstaden inte har till uppgift att examinera dig, alltså bedöma vilket betyg du ska få på uppgiften. Vi kommenterar inte det ämnesmässiga, utan fokuserar på struktur, språk och stil. Vi korrekturläser inte heller texter.

Ett besök hos Språkverkstaden kan också leda till att vi hänvisar dig vidare. Vi kan till exempel tipsa om kurser som du kan gå eller lämplig litteratur som du kan läsa på egen hand.

Handledning på Språkverkstaden.

Handledning på campus, online eller på drop-in

När du bokar tid för en timmes handledning kan du välja mellan handledning på plats på campus eller online.

Drop in-handledningen är på Zoom. Den är kort (cirka 15 minuter) och passar när du har en begränsad fråga om akademiskt skrivande och språk. Du behöver inte boka en tid i förväg, utan det är bara att gå in på länken till handledningsrummet.

Boka tid eller kom på drop-in

Inför handledningen

Det är viktigt att du kontaktar din språkhandledare i god tid så att handledaren kan planera mötet på bästa sätt. Inför handledningen läser handledaren din text och eventuella uppgiftsinstruktioner. Din text och annat material ska skickas till handledaren senast ett dygn innan handledningen. Om du vill att handledaren läser något särskilt, se till att meddela det i god tid.

Förbered ditt besök hos Språkverkstaden, oavsett om handledningen sker på campus eller online, på följande sätt:

  • Formulera det du vill ha hjälp med, vilken typ av uppgift du arbetar med och vilket ämne du läser.
  • Läs uppgiftsinstruktionerna och mejla dem i förväg eller ta med vid besöket.
  • Mejla eventuell text senast ett dygn före ditt bokade besök.

Om du har bokat handledning online kommer språkhandledaren att skicka en länk till mötet till din mejladress. Gå gärna in i förväg på Zoom-mötet och testa ljud och bild.

Zoom har en funktion som heter ”dela skärm”, vilket gör att handledaren och du kan titta tillsammans på den text du arbetar med eller ditt underlag för en muntlig presentation.

Förbered dig så här inför online-handledningen:

  • Se över din internetuppkoppling, befinn dig på ett ställe med bra wifi. Om du har bärbar dator: se till att datorn är laddad.
  • Det är önskvärt att din dator har en kamera, så att du och handledaren kan se varandra.
  • Minimera störande ljud och ljus. Sitt inte i stimmiga lokaler.
  • Stäng av mobilen eller ha den på ljudlöst.
  • Använd gärna headset så att ljudet blir optimalt.
  • Ha odelad uppmärksamhet. Vi rekommenderar att du är avskild när du får handledning, det vill säga att du sitter ensam i ett tyst rum.
  • Handledningstiden är en timme – avsätt därför 60 minuter för handledning.
  • Ha till hands det du kan tänkas behöva – kollegieblock, penna, texten eller den muntliga presentationen du arbetar med.

Några av de saker vi kan hjälpa dig med när du ska förbereda en muntlig uppgift är att

  • ge allmänna råd om muntliga presentationer
  • lyssna när du gör din presentation och komma med kommentarer på själva framförandet och upplägget
  • spela in dig, så att du själv kan lyssna/titta på presentationen.

Talängslan?

Många tycker att det är jobbigt att tala inför en grupp människor. Kanske har man inte heller haft så många tillfällen att öva sig på det. Det finns dock hjälp att få.

Studenthälsans råd vid talängslan

Du kan boka tid för handledning i akademiskt skrivande och få hjälp med:

  • att komma i gång med skrivandet
  • att hitta rätt stilnivå
  • struktur och disposition
  • språkriktighet och tydlighet
  • meningsbyggnad och grammatik.

Litteratur och webbtjänster för dig som skriver

Att skriva en avhandling innebär att skriva ett mycket större arbete än du har gjort tidigare. Det är därför naturligt att du stöter på nya frågor som rör skrivande. Med Språkverkstadens handledare kan du diskutera både själva skrivprocessen – hur du kommer igång och hur du ska planera skrivandet – och frågor som rör textens utformning. Det kan gälla exempelvis stil, sammanhang, disposition, meningsbyggnad, ordval, språkriktighet, användning av skiljetecken samt formalia.

Att presentera sin forskning

En viktig del av forskarutbildningen är att presentera sitt arbete i olika sammanhang, till exempel på seminarier och konferenser. Hos Språkverkstaden kan du öva i förväg på din muntliga presentation och få feedback på framförandet och presentationens disposition och språk.

Språkverkstaden kan också ordna föreläsningar eller workshoppar för doktorandgrupper eller -föreningar om att tala och skriva i akademiska sammanhang.

Om du har diagnosen läs- och skrivsvårigheter/dyslexi eller en annan funktionsnedsättning som påverkar läsande och skrivande kan Språkverkstaden ge dig särskild hjälp.

Handledning för dig med läs- och skrivsvårigheter

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin