Specialistsjuksköterskeprogrammet

60/75 hp

Utbildningsplan, MSJ2Y

Det finns en senare version av utbildningsplanen.
Kod
MSJ2Y
Fastställd av
Medicinska fakultetens grundutbildningskommitté, 14 november 2012
Diarienummer
Medfarm 2012/1658
Ansvarig fakultet
Medicinska fakulteten

Behörighetskrav

För tillträde till specialistsjuksköterskeprogrammet krävs av Socialstyrelsen utfärdad legitimation som sjuksköterska samt kandidatexamen omfattande 120 poäng/180 hp med minst 60 poäng/90 hp inom huvudområdet vårdvetenskap, vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad, omvårdnadsvetenskap, omvårdnad eller motsvarande utländsk examen. Dessutom krävs yrkesverksamhet som sjuksköterska motsvarande minst 12 månaders heltidstjänstgöring. Inriktningen Ambulanssjukvård kräver dessutom minst B-körkort.

Undervisning

De teoretiska och verksamhetsförlagda delarna av utbildningen samplaneras med fokus på specialistsjuksköterskans professionsområde. Under den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) respektive verksamhetsankutna utbildningen integreras teoretiska kunskaper med kliniskt arbete och färdighetsträning.

Den övergripande pedagogiska grundsynen i specialistsjuksköterskeprogrammet utgår från Medicinska fakultetens pedagogiska idéprogram samt det pedagogiska programmet för Uppsala universitet. Fokus i dessa program är lagt på en studentaktiverande pedagogik där studenten aktivt tar ansvar för sina studier och kunskapsinhämtning samt utgör en resurs i utbildningen.

Undervisningen ska leda till att studenten fördjupar ett vetenskapligt förhållningssätt genom att träna aktivt kunskapssökande, kritiskt och analytiskt tänkande samt problemlösning individuellt och i grupp.

Under utbildningen sker träning i ledarskap, lagarbete och samverkan, där studentens kunskaper och erfarenheter tillvaratas. De arbetsformer som förekommer är problemlösning i basgrupper, föreläsningar, litteraturstudier, seminarier samt självständigt arbete. Den verksamhetsförlagda utbildningen genomförs under handledning av specialistsjuksköterskor på avdelning/enhet i nära samarbete med klinisk lektor och klinisk adjunkt och omfattar färdighetsträning, deltagande observation, systematisk observation och reflektionsseminarier. Planering och utvärdering av den verksamhetsförlagda utbildningen sker i samverkan mellan student, handledare, klinisk lektor och klinisk adjunkt.

Inriktningen vård av äldre organiseras som en distansutbildning och genomförs som halvfartsstudier vilka är i huvudsak nätburna. Studenterna indelas i studiegrupper. Utbildningen är upplagd i samverkan mellan sex lärosäten med integrering av olika informations- och kommunikationstekniker i en för de sex lärosätena gemensam virtuell utbildningsmiljö i syfte att skapa optimala förutsättningar för lärande. Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, arbete i studiegrupper, metodövningar, seminarier och föreläsningar. Handledning sker fortlöpande både individuellt och i grupp under utbildningen. Verksamhetsanknuten utbildning integreras i samtliga kurser.

Examen

Specialistsjuksköterskeexamen med angivna inriktningar uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om sammanlagt 60 hp med undantag av inriktningen mot distriktssköterska, där examen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 75 hp. Därtill ställs krav på av Socialstyrelsen utfärdad legitimation som sjuksköterska. För specialistsjuksköterskexamen skall studenten ha fullgjort en verksamhetsförlagd del av utbildningen av en omfattning som är anpassad efter behovet för respektive inriktning. För specialistsjuksköterskeexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete).

Betygsgraderna godkänd eller underkänd tillämpas (för inriktningen Vård av äldre gäller betygen väl godkänd, godkänd eller underkänd).

För godkänd specialistsjuksköterskeexamen krävs att de i utbildningen ingående kurserna slutförts enligt följande:

Godkända resultat på examinationer och studieuppgifter

Godkänt deltagande i grupparbeten och seminarier

Godkänd verksamhetsförlagd utbildning

Godkänt självständigt arbete (examensarbete).

Examensbevis

Student som med godkända resultat slutfört samtliga kurser i specialistsjuksköterskeprogrammet erhåller på begäran hos Examensenheten ett examensbevis för yrkesexamen. Student som med godkänt resultat slutfört självständigt arbete/examensarbete omfattande 15 hp kan ansöka hos examensenheten om magisterexamen. (SFS 2006:1053 Examensordning).

Studieplan

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin