Råd till dig som pluggar på distans

Läser du en kurs på distans du pluggar den största hemma. En utmaning med att studera på distans är att skapa struktur och rutiner som fungerar, framför allt om du läser på distans på heltid.

Att plugga hemma

Skapa en arbetsplats hemma

Som student är det vanligt att bo på liten yta. Det blir då extra viktigt att tänka på var och hur du sitter när du studerar. Försök att ha en hörna som bara är till för studier. Undvik om möjligt att sitta i sängen och försök ha en god arbetsställning.

Prata ihop er om ni är flera hemma

Om ni är flera som arbetar eller pluggar hemma kan det vara en bra idé och sitta ner och prata ordningsregler. Vem ska jobba var? Kan ni jobba båda samtidigt eller behöver ni turas om för att inte störa varandra? Bestäm i förväg när ni ska pausa och när ni ska studera. Bor du tillsammans med andra som inte arbetar eller studerar behöver du vara tydlig med att du behöver arbetsro.

När arbetsdagen är slut

När dagen är slut är det bra att lägga undan dator, böcker och anteckningar. Det kan räcka med att stoppa ner dem i en väska eller lägga dem på en stol som du skjuter in under bordet.

Studenter umgås på en balkong.

Hjälp din koncentration och undanröj distraktioner

Det är viktigt för koncentrationenatt stänga av sådant som kan störa eller distrahera dig. Identifiera eventuella distraktioner och acceptera att du behöver blockera eller helt lägga undan dem under dina studiepass.

  • Lägg undan mobilen eller ha den på ljudlöst eller stör ej.
  • Stäng ner program på datorn som du inte behöver.
  • Ta hjälp av webbverktyg eller appar för att undvika distraktioner. Det finns olika blockeringsverktyg för webbsidor och timer-appar som hjälper dig att dela upp ditt arbete under dagen.

Kurslitteratur

Biblioteket skickar ingen litteratur men det är ibland möjligt att göra fjärrlån via ett lokalt bibliotek. Det är möjligt att din kurslitteratur finns som e-bok.

Lärcentrum – stöd på din hemort

Runt om i Sverige finns kommunala lärcentra dit du som distansstudent kan vända dig ifall du exempelvis behöver tillgång till viss teknisk utrustning eller ska skriva salstenta på distans. Det stöd som erbjuds varierar, så kontakta därför det för dig relevanta kommunala lärcentrumet för detaljerad information. Hitta ditt lärcentrum.

Studiestrategier

För att studera effektivt på universitetet är det viktigt att du skaffar dig goda strategier och studievanor.

Läs om studiestrategier

På självstudiekursen Guide till studiestrategier får du tips och råd för att finna motivation, strategier för planering, smart antecknande och hur du får till det akademiska skrivandet.

Registrera dig på kursen i Studium

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin