AI-verktyg för studenter

Med AI-verktyg kan du få hjälp att generera text och skapa bilder, analysera data, sammanfatta dokument och mycket mer. Samlingsnamnet för denna typ av verktyg är generativ AI.

Som student vid Uppsala universitet har du gratis tillgång till AI-verktyget Copilot.

Att tänka på innan du använder AI

AI-verktyg kan hjälpa dig i dina studier, om du använder dem på rätt sätt. Om du vill utforska möjligheterna med generativ AI behöver du först ha koll på några saker:

Kontrollera om AI är tillåtet på kursen

Om du vill använda AI i en uppgift eller i en examinationssituation bör du alltid kolla med läraren om det är tillåtet och om/hur du i så fall ska redovisa användningen. Du ansvarar också för att hålla dig uppdaterad gällande centrala och eventuella lokala riktlinjer gällande generativ AI.

Fokusera på lärande

Om det är tillåtet att använda AI bör du öva på att använda de på ett sätt som främjar ditt lärande. AI-verktyg kan vara bra för att få hjälp med att komma i gång eller komma vidare om du har fastnat med din uppgift.

Men kom ihåg att ett universitet är en plats där den pågående utvecklingen av det egna, självständiga tänkandet är kärnan. Därför är det också viktigt att du intar ett reflekterande förhållningssätt till verktygen och funderar över när de kan bidra till ditt lärande respektive påverka det negativt.

Källgranska

Det är viktigt att vara medveten om att texterna som genereras med hjälp av AI inte alltid är faktamässigt korrekta. Du behöver alltså alltid dubbelkolla informationen med andra källor. Du behöver se på det genererade materialet som ett råmaterial som behöver värderas och bearbetas av dig.

Var rädd om din och andras integritet

När du använder AI ska du tänka på att inte skriva information som är känslig eller sekretesskyddad. För att skydda känslig information kan du byta ut till exempel namn mot ”Person 1”, "Person 2" etc. Detta gäller även annan privat information som till exempel personnummer, adresser, registreringsnummer. Läs mer om AI och tillämpning av GDPR hos Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

Är det fusk att använda AI?

Det kan ibland vara svårt att veta var gränsen går mellan tillåten och otillåten användning av generativ AI. Även om det inte framgår tydligt från kursinformation om AI är tillåtet eller förbjudet kan det ändå räknas som fusk om du får det att framstå som att du själv har skrivit något som ett AI-verktyg har skrivit åt dig. Så kolla alltid med din lärare om vad som gäller på kursen!

Copilots logotyp.

Copilot

Copilot är ett AI-drivet chattverktyg från Microsoft. Tjänsten finns tillgänglig i webbläsarform för alla studenter och anställda vid universitetet.

Du loggar in med ditt studentkonto på samma sätt som du loggar in i andra Microsoft-tjänster.

När du loggar in med ditt studentkonto är det lika säkert att använda Copilot som andra M365-tjänster. Det innebär att dina interaktioner med Copilot är skyddade via universitetets avtal och dataskydd hos Microsoft, vilket betyder att allt du skriver in och allt som lämnar Copilot förblir skyddat och inte är tillgängligt utanför universitetet. Du kan vara säker på att chattdata inte sparas, ingen på Microsoft kan se dina data och ingen data används för att träna de LLM-modeller (Large Language Models) som används av Copilot för att skapa texter och bilder.

Konversationer och begränsat antal svar

Universitetets version (licens) av Copilot är begränsad till 30 svar per "konversationssession" (varje pågående chatt). När dina 30 svar är förbrukade kommer konversationen att avslutas och du måste starta en ny session för att fortsätta chatta.

Du kan alltid avsluta en pågående konversation och starta en ny session när du är redo.

Riktlinjer för användning av generativ AI

Uppsala universitet har övergripande riktlinjer för användning av generativ AI i undervisning och examination.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin