Ny student

Ryggarna av två studenter som går på en kullerstensgata. De bär mycket packning, en madrass och rullar en cykel.

Välkommen till Sveriges första universitet – Uppsala universitet!

Har du blivit antagen vid Uppsala universitet är du säkert ivrig att komma igång med dina studier. Du har valt ett universitet som är ledande inom såväl utbildning som forskning. Hos oss får du möjligheter att skapa din egen framtid. Och på vägen kommer du att uppleva ett fantastiskt studentliv!

Men börja med det viktigaste: aktivera ditt studentkonto och registrera dig på de kurser och program som du ska läsa. Annars kan du förlora din studieplats.

Rektor Anders Hagfeldt.

Rektor hälsar välkommen

”Uppsala universitet har drygt 40 000 studenter som syns, hörs och märks överallt. Nu blir du en av dem! I våra studentstäder Uppsala och Visby finns ett stort utbud av utbildningar och ett fantastiskt studentliv,” skriver rektor Anders Hagfeldt.

Rektors välkomsthälsning

Olle var först!

Sveriges första student, som vi vet namnet på, hette Olle Johansson. Han var från Gotland och läste vid Uppsala universitet. Han skrev in sig på Uppsala universitet 1477 och läste teologi och allmänfilosofi. 1872 började Sveriges första kvinnliga student, Betty Pettersson, också hon från Gotland, sina studier vid Uppsala universitet.

Olle Johanssons, Sveriges första student, föreläsningsanteckningar.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin