Miljöombud
Varje institution och avdelning inom universitetet ska ha minst ett miljöombud som kan stödja prefekt eller motsvarande att driva det lokala miljöarbetet. Till stöd för arbetet finns också universitetets miljösamordnare på central nivå.
Miljöombudets roll Pdf, 166 kB.
- Att stödja prefekt eller motsvarande i genomförandet av det lokala miljöarbetet.
- Rapportera till prefekten hur miljöarbetet fortgår.
- Samordna och driva på miljöarbetet på institutionsnivå.
- Årligen ta fram åtgärder på institutions- eller avdelningsnivå vilka bidrar till att nå universitetets miljömål och till utveckling av universitetets miljöarbete. Åtgärderna kan sammanställas i en aktivitetslista.
- Årligen ta fram åtgärder på institutions- eller avdelningsnivå vilka bidrar till att nå universitetets miljömål och till utveckling av universitetets miljöarbete. Åtgärderna kan sammanställas i en aktivitetslista.
- Utgöra en kontaktperson och länk mellan lokal och central nivå för universitetets miljöarbete.
- Sköta informationsspridning av central information till medarbetare på institutionsnivå.
- Återkoppla synpunkter på miljöarbetet från lokal till central nivå.
- Delta i utbildning, informationsträffar etc. som anordnas av universitetet för miljöombud.
- Planera, samordna och ta fram underlag på institutionsnivå inför/vid miljörevisioner.
Miljöombud har därför en nyckelroll att spela på universitetet. Ytterst ansvarig för det lokala miljöarbetet är dock prefekt eller motsvarande. Miljöombudets roll är att stödja prefekten och driva policyfrågor.
Att bli miljöombud
- Kontakta din prefekt eller motsvarande för att se om arbetsuppgifterna passar din nuvarande tjänst.
- Fyll i miljöombudsblanketten och skicka in den enligt anvisningarna på blanketten.
- OBS! Miljöombudet har nytta av goda kunskaper i svenska språket i sin roll, särskilt under interna miljörevisioner som genomförs på svenska och bygger på svensk lagstiftning.
Gruppyta för miljöombud
När blanketten är ifylld och registrerad får miljöombudet tillgång till en gruppyta på intranätet där det finns verktyg för miljöarbete, mötesdetaljer och annan information som är relevant för uppgiften.
Slutrapport utredning miljöombudens roll 2023
I Miljöplan 2022-2024, under Utveckling av arbetsformer för miljö- och klimatarbetet, fastställs att miljöombudens roll och resurser, mandat och legitimitet i arbetet ska utvecklas och stärkas. En rapport som sammanställer nuläge och rekommendationer finns på svenska.