Anmälningar och överklaganden

Uppsala universitet är en myndighet. Det innebär att vi måste följa en rad lagar och förordningar när det gäller handläggning av olika ärenden. Universitetets forskning och utbildning styrs bl.a. av högskolelag och högskoleförordning, upphovsrättsliga regler, sekretesslagstiftning och avtalsrätt. Universitetet styrs även av en rad offentligrättsliga lagar och förordningar liksom arbetsrättsliga regler. Utöver nationell och internationell lagstiftning finns det interna regler.

Förvaltningsrätten genomsyrar universitetet som statlig myndighet och innefattar bland annat serviceskyldighet. Förvaltningsrätten styr också hur vi ska handlägga våra ärenden. Den centrala lagstiftningen utgörs av Förvaltningslagen.

Samtliga anställda, oavsett om de är lärare, forskare, doktorander eller tjänstemän (T/A), omfattas av de regler som gäller för myndigheter.

Som exempel på när det är särskilt viktigt att ha förvaltningslagens regler, för handläggningen, i åtanke kan nämnas beslut om antagning till utbildning, examination och tillgodoräknande av kurser.

Brister i universitetets ärendehandläggning och myndighetsutövning kan leda till anmälningar från enskilda till Universitetskanslersämbetet, Justitiekanslern, Justitieombudsmannen, eller Diskrimineringsombudsmannen och resultera i skadestånd, stämning i domstol eller offentlig kritik.

Många beslut av Uppsala universitet kan också överklagas. Beslut om behörighet, anstånd, studieuppehåll, anställning m.fl. kan överklagas till ÖNH. Beslut av disciplinnämnden kan överklagas till förvaltningsrätten i Uppsala och överprövningar av upphandling görs också till förvaltningsrätten, liksom flera andra typer av överklaganden.

Juridiska avdelningen handlägger de flesta typer av anmälningar och överklaganden, och ger i övrigt stöd i handläggningen av anmälningar mot universitetet och överklaganden.

En student som har allvarligare klagomål på själva examinationsförfarandet kan vända sig till någon av universitetets särskilda betygsombudsmän.
Riktlinjer för funktion som betygsombudsman.

Rättsliga frågeställningar som kan uppstå kring examination beskrivs vidare i Universitetskanslerämbetets rättsäker examination.

Betyg kan inte överklagas men omprövas, se 6 kap. 24 § högskoleförordningen.

Vissa beslut som lärosätet fattar i studentärenden får överklagas till Överklagandenämnden för högskolan. I 12 kap. 2 § högskoleförordningen anges följande.

Till Överklagandenämnden för högskolan får följande beslut av en högskola överklagas:

  1. beslut om anställning vid en högskola, med undantag av beslut om anställning som doktorand eller som lektor vid en befordran enligt 4 kap. 12 c §,
  2. beslut enligt 4 kap. 13 § att avslå en ansökan om befordran,
  3. beslut om att en sökande inte uppfyller kraven på behörighet för att bli antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå och beslut att inte göra undantag från behörighetsvillkoren i fall som avses i 7 kap. 3 § andra meningen eller 28 § andra stycket,
  4. beslut om tillgodoräknande av utbildning eller yrkesverksamhet,
  5. avslag på en students begäran om befrielse från ett obligatoriskt utbildningsmoment,
  6. beslut att dra in resurser för en doktorands utbildning enligt 6 kap. 30 § och beslut att en doktorand inte ska få tillbaka resurserna enligt 6 kap. 31 §,
  7. avslag på en students begäran att få examensbevis eller kursbevis, och
  8. beslut att inte bevilja den som är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå anstånd med att påbörja studierna eller att få fortsätta sina studier efter studieuppehåll.

Av 4 § samma kapitel anges följande:

Beslut av en högskola i annat fall än som nämns i detta kapitel får överklagas endast om det är tillåtet enligt en annan författning än förvaltningslagen (2017:900).

Exempel på beslut som går att överklaga till förvaltningsrätt är disciplinnämndens beslut om varning eller avstängning och beslut om avskiljande av Högskolans avskiljandenämnd.

I förvaltningslagen finns bestämmelser kring överklagande av myndighetsbeslut.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin