Första hjälpen till psykisk hälsa
Kursen Första hjälpen till psykisk hälsa riktar sig till dig som möter studenter i ditt dagliga arbete på universitetet.
Kursen riktar sig till
- Lärare
- Studieadministratör
- Övrig undervisande personal
Ämne
- Personlig utveckling
- Arbetsmiljö
Om kursen
I kursen Första hjälpen till psykisk hälsa får du ökade kunskaper om psykisk ohälsa och sjukdomar och hur tecken på olika slag av psykiskt lidande kan upptäckas. Du får en handlingsplan för hur du kan agera när du möter någon med psykisk ohälsa.
Målet med kursen är att sprida kunskap på samma sätt som vid fysisk första-hjälpen. Idag vet många hur vi ger första hjälpen vid fysisk sjukdom. Med tanke på hur vanligt det är med psykisk ohälsa är sannolikheten större att vi träffa på en person med psykiska besvär än att hamna i en situation där du får användning av dina HLR-kunskaper (fysisk livräddning).
Efter genomgången kurs är du Första hjälpare för psykisk hälsa, vilket innebär att du har kunskap och verktyg för att kunna uppmärksamma, inge hopp och hjälpa till om någon uppvisar tecken på psykisk ohälsa. Du erhåller diplom och en kursmanual.
Kursen är ett utbildningsprogram som har utvecklats i Australien och är baserat på vetenskaplig evidens och experters gemensamma rekommendationer. I Sverige drivs programmet av Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa vid Karolinska Institutet.
Kursen hålls av Studenthälsans personal vid Uppsala universitet som är certifierade instruktörer i Första hjälpen till psykisk hälsa.
Upplägg
Kursen går under två heldagar och kräver fysisk närvaro båda dagarna. Försäkra dig om att du kan delta de två datumen innan du anmäler dig då anmälan är bindande.
I kursen ingår träningsmoment, diskussioner och åskådliggörande filmer.
Välkommen med din anmälan!
Kurstillfällen och anmälan
Kontakt
- Studenthälsans hälsopedagoger
- halsopedagog-sh@uu.se