Delegationsfrågor
Delegation innebär överföring av behörighet att fatta beslut som är bindande från ett organ eller en individ till ett annat organ eller individ. Vid universitetet finns delegationer som går från ett organ till ett annat organ i universitetets arbetsordning.
När det gäller delegationer från en individ till en annan finns sådana delegationer i Universitetets delegationsordningar som finns att ta del av i universitetets mål- och regelsamling.
Delegationer går alltid uppifrån och ner i en organisation.
Den som delegerar måste ha behörigheten/beslutanderätten samt också behörighet att delegera vidare. Anges inget annat i en delegation så får beslutanderätten delegeras vidare. Om en delegation utförs korrekt innebär det att ansvaret flyttas från den som delegerar till den som tar emot delegationen. Det innebär också att den som delegerat uppgiften inte längre får fatta de beslut som delegerats vidare. En delegation kan dock alltid när som helst återkallas helt eller delvis. Återkallande av en delegation inom universitetet ska ske skriftligen.
För att en delegation ska vara korrekt krävs att det dels är tillåtet att delegera enligt lagstiftningen eller enligt interna regler (exempelvis kan det i en delegation finnas förbud mot att delegera vidare). Det måste också finnas ett faktiskt behov att delegera en uppgift. Den som tar emot en uppgift måste också ha en självständig ställning så att personen/organisationen egenhändigt kan fatta beslut. Därutöver måste personen som fått delegationen ha kompetens, dvs både resurser och faktisk kunskap för det som delegerats. En delegation behöver också vara tydlig.
Den som delegerar har en tillsynsplikt och måste agera om hen ser att det som delegats inte fungerar tillfredsställande. Denne kan då ta tillbaka sin delegation.
Av högskoleförordningen framgår vilka frågor Universitetets styrelse (konsistoriet) får besluta om (2 kap. 2 § HF). Andra frågor beslutas av rektor. Rektor får delegera sina uppgifter, om inte annat är särskilt föreskrivet (2 kap. 13 § HF).
Ledningsansvaret vid universitetet följer en delegationskedja som via vicerektorer och, i förekommande fall, dekan som är ordförande i fakultetsnämnd går från rektor till prefekt. Rektor är vicerektors chef och har lednings- och personalansvar för denna. Vicerektor ansvarar inför rektor för uppgifternas genomförande.
Vicerektor med underställda dekaner som är ordförande i fakultetsnämnder har lednings- och personalansvar för dessa. Dekan ansvarar inför vicerektor för uppgifternas genomförande. Vicerektor, eller dekan som är ordförande i fakultetsnämnd som har fått delegation, är prefektens chef och har ledningsansvar gentemot denne. Prefekten ansvarar inför vicerektor respektive dekan för uppgifternas genomförande.
Utöver delegationer som går till vicerektor, med vidaredelegation till dekan samt prefekt, ger rektor delegationer direkt till överbibliotekarien och universitetsdirektören.
Befattningshavare med delegation har att ansvara för sin verksamhet, dess utveckling samt för intern styrning och kontroll. Därutöver ska befattningshavare verka för hela universitetets utveckling i enlighet med universitetets mål och strategier och delta i universitetsgemensamma åtaganden, tillse att verksamheten bedrivs enligt externa och interna regelverk, samt ha arbetsgivaransvar och leda och fördela arbetet för sin verksamhet.
Befattningshavare har befogenhet att fatta beslut i enlighet med sin delegation inom sin verksamhetsbudget. Samråd ska ske med närmaste chef före beslut i ärenden som är av principiell betydelse.
Kontakt
- Kontakta juridiska avdelningen
- juravd@uu.se