Tillstånd, behörighet och dispens
Inom universitetet behöver ämnen som är tillståndspliktiga eller förbjudna hanteras. Beroende på vad det är för ämne finns kraven på tillstånd och dispens från förbud reglerade av olika myndigheter i olika lagstiftningar. För inköp av etanol kräver universitetet särskild behörighet.
Universitetet har tillstånd för brandfarlig vara. Detta tillstånd handläggs av kemikaliesamordnaren vid enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö.
Information om hur tillstånd, särskild behörighet och dispens ska sökas för:
A- och B-ämnen
För att få hantera (inklusive förvara) vissa cancerframkallande, sensibiliserande och reproduktionsstörande ämnen krävs tillstånd från Arbetsmiljöverket. För att kunna avropa tillståndspliktiga ämnen på universitetets ramavtal krävs att beställaren kan visa upp giltigt tillstånd för leverantören. De tillståndspliktiga ämnena finns samlade i bilaga 1 till föreskriften AFS 2011:19 Kemiska arbetsmiljörisker:
AFS 2011:19 Kemiska arbetsmiljörisker.
Bilaga 1 består av två grupper av ämnen, de så kallade A- och B-ämnena.
Grupp A
Ämnen i grupp A får, efter tillstånd från Arbetsmiljöverket, endast hanteras undantagsvis. Ett undantag kan vara t.ex. forskning om cancerframkallande ämne. Observera att även produkter som innehåller ett A-ämne som förorening i en halt av minst 0,1 vikt% och är tillståndspliktiga. Samtliga ämnen i grupp A är klassificerade som cancerframkallande.
Grupp B
Ämnen i grupp B får hanteras om man har tillstånd. Observera att tillstånd också behövs för produkter som innehåller ett B-ämne i en halt av minst 1 vikt%. Ämnena i grupp B är klassificerade som cancerframkallande, sensibiliserande eller reproduktionsstörande.
Tillståndsansökan
Ansökan om tillstånd ska göras av institutionen/motsvarande där ämnet ska hanteras. Ansökan ska utformas enligt 49§ i AFS 2011:19 Kemiska arbetsmiljörisker. Ansökan ska skickas till kemikaliesamordnaren på Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö, som sedan skickar den till Arbetsmiljöverket. Enligt uppgift från Arbetsmiljöverket är handläggningstiden cirka 3 månader. I vissa fall vill Arbetsmiljöverket göra ett platsbesök innan tillstånd ges.
Vissa hälsofarliga varor
För att hantera vissa hälsofarliga varor krävs tillstånd från Folkhälsomyndigheten.
Dessa varor är ämnen som pga sina inneboende egenskaper medför fara för människors liv eller hälsa och som kan användas i syfte att uppnå berusning eller annan påverkan. Lista över vilka ämnen som kräver tillstånd finns i Förordningen (1992:42) om förbud mot vissa hälsofarliga varor.
Den institution som behöver tillstånd ska kontakta universitetets kemikaliesamordnare som därefter hjälper till att administrera tillståndsansökan. Ansökan görs digitalt. Uppgifter om ämne, typ av hantering och uppskattade mängder måste redovisas i ansökan.
Folkhälomyndighetens information om tillstånd för vissa hälsofarliga varor
Undantag
Tillstånd krävs inte för varor som hanteras för vetenskapligt ändamål om följande kriterier är uppfyllda:
- Varan innehåller GBL och/eller 1,4 BD
- Varan är beredd på ett sådant sätt att GBL och/eller 1,4 BD inte lätt kan användas eller utvinnas genom metoder som är lättillämpliga eller ekonomiskt fördelaktiga.
Undantaget regleras i Folkhälsomyndighetens föreskrift 2014:3
Kvicksilver
Det är förbjudet att använda kvicksilver och kvicksilverinnehållande kemikalier, enligt 9§ i Förordning (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter. Det enda generella undantaget är användning av kvicksilverinnehållande kemikalier vid analys av kvicksilver.
Dispensansökan
I de fall prefekten/motsvarande bedömer att hanteringen av kvicksilverinnehållande kemikalier måste finnas kvar på institutionen/motsvarande finns det möjlighet att söka dispens hos Kemikalieinspektionen (KEMI).
Dispens söks på särskild blankett från KemI:
Sida från vilken KemIs blankett för dispensansökan kan nås
Observera att dispensansökan ska skickas till kemikaliesamordnaren på Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö, som ombesörjer att ansökan diarieförs och skickas till KEMI.
Mer information
I KEMIs information om dispens för kvicksilver och kvicksilverinnehållande kemikalier finns mer information.
Etanolinköp
För att få göra inköp av etanol krävs att prefekt/motsvarande ger en person rättighet att göra etanolinköp. Fyll i formuläret och skicka in till inköp. Adress finns på formuläret. Därefter kan etanolinköp göras, via produktwebben.
Beslut om rättighet att beställa etanol och/eller radionuklider Pdf, 399 kB.
Folkhälsomyndigheten har inga tillståndskrav på inköp av etanol för verksamhet med vetenskapligt ändamål. Däremot krävs att de som köper in teknisk sprit som inte är fullständigt denaturerad för anteckningar över inköp, förbrukning och lager av sprit. Orsaker till differenser mellan inköpt mängd och förbrukad mängd ska identifieras, dokumenteras och åtgärder vidtas. Dokumentationen ska sparas minst två år.
Folkhälsomyndighetens information om teknisk sprit
Föreskrift HSFL-FS 2022:63 om teknisk sprit och alkoholhaltiga preparat.