
Bli naturvetare
Fascineras du av naturen och vill förstå hur den fungerar? Vill du ständigt veta mer och ha rollen som expert? Det behövs fler naturvetare för att ta hand om de stora utmaningar men även möjligheter som samhället står inför.
Många valmöjligheter gör naturvetare unika
Naturvetare har koll på de processer och regler som styr universum, jorden och allt levande. Forskare inom naturvetenskap världen över flyttar fram gränserna för mänsklighetens kunskap. De ger nya insikter och avgörande pusselbitar för att hitta lösningar på de utmaningar som samhället står inför. Till exempel inom miljö, hälsa och energiförsörjning. Som naturvetare är du utbildad i ett vetenskapligt arbetssätt, kritiskt tänkande och kreativ problemlösning. Vare sig du väljer att forska eller arbeta med att lägga ihop redan funna pusselbitar bidrar du med ökad kunskap och utveckling till nytta för mänskligheten.
Skräddarsy din utbildning efter intresse
De naturvetenskapliga programmens styrka är att de ger stort utrymme för egna val så du kan skräddarsy din utbildning efter intresse. Det finns även många föreslagna studiegångar som man kan välja att följa. Under de två första åren på kandidatprogrammen får du smakprov på olika områden för att du ska hitta det du tycker är mest intressant. Därefter kan du specialisera dig mot ditt intresse och uppnå en djup förståelse inom ditt område. Du kan också välja att ha med kurser från något annat naturvetenskapligt område eller ett helt annat vetenskapsområde som till exempel arkeologi, juridik, ekonomi eller ledarskap. Uppsala universitets stora kursutbud ger många möjligheter till både breddning och specialisering inom ämnet liksom tvärvetenskapliga kombinationer.
Läs tre eller fem år: kandidat- och masterprogram
En naturvetarutbildning kan ha olika längd, du kan välja att läsa 3 eller 5 år. Efter ett treårigt kandidatprogram får du en kandidatexamen. Beroende på vad du valt att rikta in dig på är du redan nu attraktiv på arbetsmarknaden och kan välja att börja arbeta. Du kan också välja att läsa vidare två år på ett masterprogram vid Uppsala universitet eller något annat lärosäte i Sverige eller utomlands. Det finns många masterprogram och inriktningar att välja på. Beroende på vad du läst i din kandidatexamen kan du vara behörig till andra masterprogram än det inom samma huvudämne som din kandidatexamen. Efter en masterexamen har du möjlighet att gå ut på arbetsmarknaden med en än mer unik och efterfrågad specialisering.
Vetenskaplig kompetens
Under naturvetarutbildningen skolas man genomgående i ett vetenskapligt arbetssätt. Du blir bra på att laborera och testa teorier, att vara noggrann och konsekvent, att analysera och tänka kritiskt. Du blir också bra på att strukturera och förutsättningslöst lösa problem, både självständigt och i grupp. Dessa förmågor behövs inom en mängd områden på arbetsmarknaden. De är värdefulla oavsett om du väljer att forska eller ge dig ut i arbetslivet efter en kandidat eller masterutbildning. På de naturvetenskapliga utbildningarna vid Uppsala universitet hjälper vi dig också att träna din kommunikativa förmåga, som är av stor betydelse för många tjänster. Detta eftersom du får en kompetens som de flesta inte har och som du kan komma behöva förmedla till de som inte har samma grundförståelse.
Öppnar för många karriärvägar
Efter utbildningen skapar du dina egna karriärvägar utifrån intresse och hur du valt att utforma din utbildning. Naturvetare finns inom alla sektorer och branscher och kan ha många olika roller. En tydlig trend är att allt fler naturvetare hittar jobb inom helt nya arbetsområden. Inte sällan är det områden där deras huvudkvalifikation är ett analytiskt och kritiskt förhållningssätt, problemlösningsförmåga och självständighet. Naturvetare arbetar med bland annat forskning och utveckling, tillsyn, konsultarbete, rådgivning, laboratoriearbete, kommunikation, projektledning och som chefer eller på andra strategiska positioner.
Utbildning på forskarnivå
Efter en masterexamen har du möjlighet att gå en utbildning på forskarnivå. Uppskattningsvis mellan 20 till 40 procent av våra naturvetarstudenter, beroende på ämnesområde, fortsätter med utbildning på forskarnivå även kallad doktorandutbildning. Det är som regel en betald utbildning på två (licentiat) eller fyra (doktor) år där man ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning av en forskare. Det är ofta en del av ett större forskningsprojekt där man arbetar ihop med flera forskare och doktorander. En godkänd doktorsexamen är högsta möjliga utbildningsexamen i Sverige
Naturvetare behövs och är efterfrågade
Naturvetenskaplig kompetens behövs överallt i samhället och är efterfrågad inom stora delar av arbetsmarknaden. Som naturvetare finns oändliga karriärmöjligheter och det är inte sällan på de lite mer oväntade platserna som naturvetare kan göra störst nytta. Vilka ämneskompetenser som efterfrågas mest på arbetsmarknaden varierar över tiden. I takt med att miljöfrågorna nu kommer alltmer i fokus involverar miljöbranschen fler och fler aktörer där naturvetare behövs.
På fackförbundet Naturvetarnas sida om arbetsmarknad hittar du både statistik om var olika grupper av naturvetare jobbar, deras genomsnittliga lön och arbetsmarknadsprognos.
Förberedande:
Kandidatprogram:
- Biologi/Molekylärbiologi
- Datavetenskap
- Energiomställning - hållbarhet och ledarskap
- Fysik
- Geovetenskap
- Kemi
- Matematik
Masterprogram:
- Additiv tillverkning
- Biologi (9 inriktningar)
- Bildanalys och maskininlärning
- Dataanalys (2 inriktningar
- Datavetenskap (3 inriktningar)
- Energiteknik
- Fysik (9 inriktningar)
- Geovetenskap (4 inriktningar)
- Hållbar destinationsutveckling
- Industriell analys
- Kemi (9 inriktningar)
- Matematik (3 inriktningar)
- Materialteknik
- Bioinformatik
- Förnybar elgenerering
- Hållbar utveckling
- Inbyggda system
- Industriell ledning och innovation
- Tillämpad beräkningsvetenskap
- Tillämpad bioteknik
- Vattenteknik
- Vindkraftsprojektering
Relaterade utbildningar:
Ett studentliv som ger skjuts framåt
Ett universitet - två studentstäder - läs om Studentstaden Uppsala och Campus Gotland i Visby.
Som teknolog- och naturvetarstudent i Uppsala har du förutom nationerna också tillgång till UTN, Uppsala teknolog- och naturvetarkår, som även de har många sociala aktiviteter. UTN ordnar bland annat välkomstmottagning av nya studenter, forsränningen med tillhörande festival vid sista april och bal på slottet. De bevakar dessutom dina intressen i utbildnings-, studiesociala och näringslivsfrågor. På Campus Gotland heter studentkåren Rindi.

Kom till Uppsala och upptäck världen
Naturvetenskap är internationellt, naturens och teknikens lagar är desamma överallt. Detta gör det lätt att studera och arbeta över hela världen. Språket inom forskningen är engelska och nästan all kurslitteratur på våra utbildningar är på engelska. Undervisningen på kandidatprogrammen är på svenska men masterprogrammen ges på engelska då de även riktar sig till internationella sökanden. På vissa program är andelen utländska studenter hög och de kommer från alla delar av världen. Detta ger en spännande studiemiljö och träning i språkkunskaperna. Vill du läsa en del av din utbildning utomlands kan vi erbjuda dig ett stort utbud av utbytesprogram runt om i världen.

Studievägledning
Har du frågor kring våra utbildningar eller ditt studieval? Kontakta då våra studievägledare. De kan allt om programmen och möjliga karriärvägar. Använd dem som ”bollplank” eller diskussionspartner om du vill diskutera funderingar kring ditt studieval.

Nyheter
- Nya ledtrådar till hur landdjurens benmärg utvecklades 3 mar 2021
- Biologisk mångfald gör oss mer motståndskraftiga 3 mar 2021
- Uppsalaforskare i mångmiljonprojekt kring trådlösa kroppsnätverk 1 mar 2021
- Organiska batterier med inbyggd hållbarhet 19 feb 2021
- Hat trick i forskningsanslag till smarta elnät 19 feb 2021
Naturvetare viktiga i arbetet med att uppnå hållbarhetsmålen

Utbildning på forskarnivå

Bli en av de främsta experten inom ett fält och en av framtidens nyckelpersoner.
Vill du veta mer om...
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
Hur är det att plugga till ingenjör eller naturvetare? Följ @upptech_science på Instagram och få reda på det!
Följ oss på @upptech_science
Vill du veta mer om hur det är att vara student vid Uppsala universitet? Följ oss på @upptech_science!