Studentavtal
På den här sidan hittar du rekommendationer och stöd för att kunna teckna olika typer av internationella samarbetsavtal för studenter vid Uppsala universitet.
Avtal för utbytesstudier
Ett utbytesstudieavtal gör det möjligt för en student att läsa kurser under en eller två terminer vid ett partneruniversitet utomlands.
Det här ingår vanligtvis i ett avtal om utbytesstudier
- Antalet studenter som ska bytas mellan de avtalsskrivande universiteten. Ett utbytesavtal ska alltid ha ambitionen att vara balanserat i båda riktningarna. Vanligtvis avtalas om balans i ett 1:1-förhållande i antal terminer, månader eller högskolepoäng. Dock kan det vara möjligt att byta terminer mot till exempel platser på sommarkurser.
- Vilka ämnen, kurser eller program som omfattas av avtalet.
- Kringservice som eventuellt ingår, till exempel hjälp att hitta bostad och språkkurser.
- Avtalets längd. 3-5 år rekommenderas och löpande avtal avråds från.
- Kontaktuppgifter till ansvarig handläggare på respektive universitet.
- Hur eventuella tvister ska lösas.
- Övriga åtaganden som parterna åtar sig gentemot varandra och berörda studenter.
Studentutbytesavtal kan skrivas på tre administrativa nivåer
1. Institutionsnivå
Avtalet avgränsas till institutionens ämnen och kursutbud. Institutionen har det administrativa ansvaret för avtalet. Det är möjligt att skriva så kallade trepartsavtal där en institution skickar studenter inom ett ämne medan en annan tar emot studenter i ett annat.
2. Fakultetsnivå
Avtalet avgränsas till fakultetens studenter och kursutbud. Fakulteten har det administrativa ansvaret för avtalet.
3. Universitetsgemensam nivå
Avtalet omfattar samtliga studenter på universitetet och de kurser som markerats som öppna för utbytesstudenter i Selma samt utbudet av kurser som undervisas på svenska. Enheten för internationell mobilitet ansvarar för administrationen av avtalet.
Stipendiemöjligheter
Det finns program som bidrar med stipendiemedel för utbytesstudier. Inom dessa program är det möjligt att teckna avtal om utbyte av studenter med särskilda format och administrativa krav.
Erasmus
Studentutbyten med Erasmusavtal kan omfatta alla ämnen på kandidat-, master- eller doktorandnivå. Avtal kan skrivas på alla tre administrativa nivåer vid Uppsala universite, med universitet i alla Erasmus programländer. Du hittar information om vilka programländerna är på UHR:s hemsida utbyten.se. Dessutom är alla Erasmusavtal med programländer numera digitala. Kontakta erasmus@uu.se om du undrar något om Erasmusavtal för utbytesstudier.
Mer om Erasmus
Uppsala universitet har beviljats ett Erasmus Charter (PDF) Pdf, 539 kB. för Erasmusprogrammet 2021-2027. Det innebär bland annat att vi kan dela ut Erasmusstipendiet för studier till universitetes studenter. Läs mer om Erasmusstudier och stipendier för utbytesstudenter på sidan om Erasmusstipendiet för studier och på UHR:s hemsida. I Erasmus Policy Statement (PDF) Pdf, 285 kB. kan du läsa om vad Uppsala universitet har för målsättningar med sitt deltagande i Erasmusprogrammet 2021-2027 och hur man planerar att följa Erasmusprogrammets regler och principer.
Nordplus
Nordplus består av flera nätverk med universitet i Norden och Baltikum. Uppsala universitet är med i nätverken Nordlys och NORDTEK. Genom finansiering av Nordiska ministerrådet erbjuder Nordplus ekonomiskt stöd för student- och medarbetarutbyten mellan partner från de åtta deltagande länderna och tre autonoma regioner i Baltikum och Norden. Läs mer på Nordplus hemsida.
Checklista
Checklista för utbytesstudieavtal
Denna checklista tar upp generella frågor att tänka igenom innan avtal om studentutbyte med ett utländskt universitet skrivs under eller förnyas.
Kurser
- Kan båda lärosätena erbjuda minst en hel termins kurser (motsvarande 30 hp) som lockar studenter?
- Finns det tillräckliga språkkunskaper hos studenterna för att kunna läsa dessa kurser?
- Är det möjligt att identifiera kurser hos partneruniversitetet som enkelt kan tillgodoräknas?
Administration
- Finns det administrativa resurser vid båda lärosätena för att hantera utbytet?
- Vid UU är det den del av organisationen som skriver avtalet som också ansvarar för att administrera det.
Kringservice
- Vilken kringservice erbjuds av partneruniversitetet?
- Exempel på kringservice är hjälp att hitta bostad, möjlighet till att läsa språkkurser och delta i buddyprogram.
Balans
- Finns det förutsättningar för balans i avtalet?
- Balans innebär att ni kommer ha utbildat inkommande studenter i lika många högskolepoäng som era utgående studenter har fått läsa.
Avtalsförnyelse
- Hur lång ska avtalsperioden vara?
- Det är rekommenderat att utvärdera utbytesavtal med jämna mellanrum, ungefär vart tredje till femte år.
- Fortlöpande avtalsperioder rekommenderas inte.
Avtal för studenters utlandsplaceringar
Studenter kan utföra flera studierelaterade aktiviteter utomlands. Det kan röra sig om fältstudier, praktik, VFU, klinisk placering eller examensjobb som studenten utför utanför Sverige under tiden som hen är är inskriven på kurs vid Uppsala universitet.
Avtal nödvändigt för att försäkringen ska gälla
En utlandsplacering kan ordnas på två sätt:
- Genom studentens egna kontakter
- Via platser som ordnas av institutionen som studenten är inskriven på
I båda fallen behöver ett avtal upprättas för att studentförsäkringen ska gälla. Studenter som gör en utlandsaktivitet sanktionerad av universitetet är försäkrade via Kammarkollegiet under förutsättning att det finns någon form av skriftlig överenskommelse mellan institutionen, studenten och värdorganisationen som reglerar tidsperioden och omfattningen av aktiviteten. Kontakta erasmus@uu.se om du har frågor om hur du upprättar ett sådant avtal.
Stipendiemöjligheter
Erasmus
Via Erasmus kan studenter söka stipendier för en utlandsplacering som genomförs inom ett land som ingår i Erasmusprogrammet och är relevant för studentens studier. Läs mer om stipendierna som studenter kan söka för utlandsplaceringar och hur de ska gå tillväga på sidan om Erasmuspraktik.
Mer om Erasmus
Uppsala universitet har beviljats ett Erasmus Charter (PDF) Pdf, 539 kB. för Erasmusprogrammet 2021-2027. Det innebär bland annat att vi kan dela ut Erasmusstipendiet för studier till universitetes studenter. Läs mer om Erasmusstudier och stipendier för utbytesstudenter på sidan om Erasmusstipendiet för studier och på UHR:s hemsida. I Erasmus Policy Statement (PDF) Pdf, 285 kB. kan du läsa om vad Uppsala universitet har för målsättningar med sitt deltagande i Erasmusprogrammet 2021-2027 och hur man planerar att följa Erasmusprogrammets regler och principer.
Memorandum of Understanding
Ett Memorandum of Understanding (MoU) är en övergripande överenskommelse om intention att samarbeta inom student- eller medarbetaraktiviteter.
Inga detaljer regleras
Notera att ett MoU inte reglerar detaljerna kring ett specifikt samarbete. Varje aktivitet behöver därför kompletteras med ett avtal där detaljerna kring samarbetet specificeras.
Avtalet kan tecknas på alla administrativa nivåer
Ett MoU kan skrivas på olika organisatoriska nivåer på universitetet men bör matcha motsvarande nivå på partneruniversitetet.
Stöddokument
Hantera studentmobilitet i MoveON
MoveON är Uppsala universitets system för att kartlägga, dokumentera och hantera studentmobilitet. På den här sidan hittar du hjälpmedel för att enklare kunna arbeta i systemet.
Kontakt
- Juridiska avtalsfrågor och avtalsgranskning:
- juravd@uadm.uu.se
- Strategiska frågor:
- Eva Söderman
- Frågor om att arbeta med MoveON:
- moveon@uu.se
- Frågor om Erasmusavtal för utbytesstudier eller utlandsplaceringar för studenter:
- erasmus@uu.se